Befőzés
Cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
-
1 kg cseresznye
-
30 dkg cukor
-
5 dl víz
A cseresznyét mosd meg, szárazd le, és szitán csurgasd le, majd tedd üvegekbe. A vizet főzd fel a cukorral, öntsd a gyümölcsre. Az üvegeket zárd le, és dunsztold ki.
Körtebefőtt
Hozzávalók:
-
1 kg körte
-
30 dkg cukor
-
5 dl víz
-
vanília
-
citromhéj
-
borsónyi tartósítószer
Hámozd meg a gyümölcsöt, és egészben vagy félbevágva azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. A vizet öntsd le róla, öblítsd le, üvegekbe rakva öntsd rá a szirupot, hogy ellepje. Kötözd le az üvegek száját, két celofánréteg közé tegyél egy borsónyi tartósítószert, és a víz forrásától számított 10 percig takaréklángon gőzöld. A szirup készítése: minden kiló tisztított gyümölcsre 30 dkg cukrot és 0,5 liter vizet számíts. Egy darabka vaníliával vagy citromhéjjal főzd fel, és langyosan öntsd a körtére. Ne tedd túlzottan tele az üveget, nehogy gőzöléskor kifolyjon a leve.
Narancsdzsem
Hozzávalók:
- 10 db narancs
- 3 db citrom
- 30 dkg cukor
- 1 kg zselécukor
A gyümölcsöket alaposan mosd meg, és nagyon vékonyan hámozd meg. 10 dekányit ebből a héjból vágj finom csíkokká, melyet 7 és fél deci vízzel és 30 dkg cukorral fedő alatt főzz 15 percig. A gyümölcshúsokat hártyázd le, és vágd apróra, majd keverd bele a héjas szirupba. 20 percig lefedve forrald, majd hűtsd le. Ugyanannyi zselécukrot keverj bele, 2 percig forrald, majd forrón töltsd üvegekbe, és zárd le.
Bodzaszörp (3,5-4 l szörp készítéséhez)
![]() Kb. egy 5 l-es üveg, vagy műanyag edénybe belekarikázzuk a gondosan megmosott citromokat és rátesszük a virágernyőket. Az edényt és tartalmát felöntjük a meleg, de már nem forró sziruppal, majd a teljes kihűlés után kistányérral lefedjük. Szobahőmérsékleten 5-6 napig érleljük, ezután a virágokat és a citromkarikákat eltávolítjuk, a levét pedig finom szűrön keresztül derítjük. A szörpöt zárt edénybe a hűtőszekrényben hónapokig tárolhatjuk. Ásványvízzel, vízzel, gyengébb minőségű pezsgőkkel keverve fogyaszthatjuk. |
Málna- és ribiszkeszörp
Az érett gyümölcsöt 6-8 napig savállóvagy faedényben fedő alatt erjesztjük. Naponta jól átkeverjük, amikor is a gyümölcsöt összezúzzúk.
Ezután a gyümölcs teljesen megerjedt, finom szőrszitán átszűrjük, a törkölyből pedig a még benne levő nedvet kinyomkodjuk ugyan, de nem passzírozzuk.
A szitán átcsurgatott málnalevet még kifeszített ritka vászonruhán is átszűrjük, ami azért szükséges, mert a szitán átjutott finom gyümölcsrostok zavarossá tennék a szörpöt. A megtisztult gyümölcslevet saválló edénybe tesszük, számítva arra, hogy a forrásban lévő habos lé térfogatának háromszorosát is elérheti.
Öt percnyi forralás után minden liter gyümölcsre 80% cukrot és 20 % keményítőszörpöt özirupot) számítva, a szörpöt alaposan átforraljuk a cukorral és sziruppal. Szirupot azért teszünk a szörpbe, hogy a benne levő cukrot invertálja és az a tárolás folyamán ki ne kristályosodjék.
Végül száraz, melegített üvegekbe töltjük és kifőzőtt parafadugóval bedugaszoljuk. Amint az üvegek lehűltek, a dugók végét olvasztott parafinba mártogatjuk.
Az így bedugaszolt üvegeket fektetve tároljuk, hogy a dugót nedvesség érje, mert ezáltal megduzzad és légmentesen zár.
Eperdzsem recept
Hozzávalók
- 1 kg tisztított eper,
- 70 dkg cukor,
- egy citrom,
- 3 dl víz
Elkészítése
Az epret száraitól megtisztítva szitára helyezzük és vízsugárral jól megmossuk. Ha az eper nagyon homokos, vízbe téve mossuk és szitán lecsurgatjuk.
A cukrot a vízzel feloldjuk, és olyan sűrűre főzzük, hogy kristályosodni kezdjen. Habját mindig letisztítjuk. Beletesszük a gyümölcs kétharmad részét, ha már levet engedett, hozzáadjuk a többi gyümölcsöt és a citrom kicsavart levét. A gyümölcsöt 8 percig forraljuk, utána szűrőkanállal kiszedjük, előmelegített üvegekbe rakjuk és a visszamaradt szirupot tovább főzzük, amíg kocsonyásodni nem kezd, s a kanálról sűrűn, fonalasán folyik.
Most az üvegekbe öntjük a szirupot, annyit, hogy a gyümölcsöt jól ellepje. Jól lekötjük és 15 percig gőzöljük. Gőzölés után rövid idő múlva kiszedjük és letakarva lassan hűtjük
Szilvalekvár
Hozzávalók
- 5 kg szilva,
- 1 kg cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- pici ecet
Elkészítése
Legmagasabb tepsibe belerakom a kimagozott szilvát, ráteszem a többi hozzávalót és 4-5 óra alatt addig sütöm , míg egy kicsi leve azért marad. Utána mehet üvegbe és száraz meleg helyre.
Két celofán közé teszek szalicilt.
Meggy-likőr recept
Két és fél kiló meggyet magvaljunk ki és tegyük üvegbe, 6—8 deka tört meggymagot szintén tegyünk hozzá, valamint egy kis darab fahéjat és negyed rúd vaníliát, öntsünk rá két liter finom pálinkát és lekötve 3 hétig tartsuk napon vagy melegen, naponta jól felrázva. Ekkor öntsünk hozzá fél liter vízből és egy kiló cukorból főzött szirupot, rázzuk jól össze, desztilláló-papíron szűrjük át és üvegekbe ledugaszolva tegyük el.
Ugyanígy, ilyen mértékkel lehet meghámozott és kimagvalt sárga barackból is likőrt készíteni.
Birsalmasajt recept
A nagy birsalmákat megmosva, hámozatlanul annyi vízzel, hogy jól ellepje, addig főzzük, míg héja repedni kezd. Ha kihűlt, a vízből kiszedjük, meghámozzuk és tormareszelőn megreszeljük. A reszelt birsalmát megmérjük, amennyi súlyú a birsalma, ugyanannyi súlyú cukrot veszünk. A cukrot kevés vízzel addig főzzük, míg grízesedni kezd. Ekkor beletesszük a lereszelt birsalmát és kg-ént 2 citrom levét. 10 percig folytonos keverés mellett főzzük. Ha a tányérra ejtett csepp nem folyik széjjel, hanem megkeményedik, akkor vízzel kiöblített formákba, őzgerincformába tányérokra öntjük és 1—2 napig benne hagyjuk, azután kiborítjuk, majd megszárítjuk.
Káposzta savanyítás
A káposztát üvegekbe is eltehetjük, ha nincs megfelelő helyünk az elraktározásra. veszünk 10-15 fej laza káposztát. Megtisztítjuk, a felső leveleket leszedjük. A csutkájukat kifúrjuk és kis sót teszünk a kifúrt helyekbe. Fél óráig így hagyjuk. Minden káposztáról leveszünk 6-8 levelet, lesózzuk és félretesszük. A megmaradt káposztát legyaluljuk, vagy késsel megvagdaljuk. Minden kiló káposztára 1 dekagramm sót számítunk, majd lesózva fél napig állni hagyjuk. 2 birsalmát megmosunk, szeletekre vágjuk. Kaprot és tormát csíkokra vágunk. Két 7-8 literes üveget kimosunk és szárazra töröljük, az üveg aljára birsalmát, kaprot és tormát rakunk. Erre rakjuk a vágott káposztát, óvatosan és jó erősen lenyomkodjuk. Ha 15 cm-nyit rakunk, akkor 8-10 levelet teszünk bele, amennyire egyszeri használatkor körülbelül szükségünk van. Megint az apró káposztából rakunk 15 cm-nyit és újból leveleket is, így folytatjuk amíg az üveg megtelik. Minden sort nagyon jól lenyomkodunk, közben birsalmát, kaprot és tormát teszünk. Mikor az üveg nyakáig ér a káposzta, két tiszta pálcikával leszorítjuk. Ügyeljünk, hogy a tetején mindig lé legyen, amennyiben hab képződik, tiszta ruhával leszedjük. Ha vigyázunk, tavaszig is eláll. Addig, amíg kiforr, a konyhában hagyjuk, meleg helyen, azután lekötjük és a kamrába visszük. Az újraképződő habot szedjük le.
Ecetes uborka
Kisebb, szép, egészséges uborkákat megmosunk és tiszta ruhával szárazra töröljük. Tormát tisztítunk, felvágjuk. Az üveg aljára tisztított és felvágott tormát és kaprot teszünk. Az uborkákat felállítva berakjuk, közepére 1-1 szem borsot, tormát, majd ismét uborkát, míg az üveg tele nem lesz. egyenlő mennyiségű ecetet és vizet forralunk 1-2 babérlevéllel, megfelelő sóval és kockacukorral. Az üveget bádogedénybe állítjuk, a forró ecetes vizet ráöntjük, és nyomban lekötjük. Azonnal pokrócok közé göngyölve kosárba tesszük 2-3 napig így hagyjuk. Szokták az uborkát gőzölni a pokrócba való göngyölés helyett.
Paradicsomlé télire
Hozzávalók
- 5 kg paradicsom +
- 1 kk. szalicil +
Elkészítés
A megmosott, nyers paradicsomot ledaráljuk, átpaszírozzuk, majd hozzáadjuk a szalicilt. Jól elkeverjük, 1-2 órát állni hagyjuk, közben megkavargatjuk. Ezután üvegekbe öntjük és azokat légmentesen lezárjuk.
Dinnyelekvár vaníliával
Hozzávalók:
3 félliteres üveghez
1 kg sárgadinnye, 1 citrom
60 dkg zselésítő cukor, 1 vaníliarúd
A dinnyét felkockázzuk, tálba tesszük és megszórjuk a cukorral, jól átkeverjük, biztonságos helyre tesszük. Másnap, amikor jól összeért, hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és a citrom felét. Időnként kevergetve, közepes lángon melegítjük, forrás után még 45 percig főzzük, ekkor már gyakran kevergetve, hogy ne kapja oda.
Ha kellően sűrű, kivesszük a rudat, üvegekbe merjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg kihűl.
Erdei gyümölcsös lekvár
Hozzávalók:
3 negyedliteres üveghez
25 dkg málna, 25 dkg áfonya vagy ribizli, 25 dkg szamóca
55 dg zselésítő cukor, 1 citrom, 2 evőkanál konyak
A cukrot és citromlevet lábosban kis lángon melegítjük, amíg karamellizálódik, majd beletesszük a gyümölcsöket, és 25 percig főzzük.
Hozzáöntjük a konyakot, elkeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk, így hagyjuk kihűlni.
Meggylekvár (vagy cseresznye)
Hozzávalók:
6 félliteres üveghez
2,5 kg meggy (kimagozva mérve)
1 kg cukor, 2 csomag zselésítő befőző szer
2 kávéskanál fahéj
1 citrom leve vagy 1 csomag citromsav
A meggyet összeturmixoljuk, összekeverjük a zselésítővel, felforraljuk. A cukorba belekeverjük a fahéjat és a citromsavat, majd hozzáadjuk a forró meggyhez. 5-7 percig forraljuk még, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk és így hagyjuk kihűlni.
Meggybefőtt
1 kg meggy, 30 dkg cukor, 5 dl víz.
A meggyet megmosom, leszárazom, szitán lecsurgatom, majd üvegekbe teszem. A vizet a cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsre öntöm. Az üvegeket lezárom, majd kidunsztolom.
Őszibarackbefőtt
5 kg őszibarack, 2 kg cukor.
A hámozott, felezett őszibarackot üvegekbe teszem és leöntöm a cukoprból 3 liter vízzel készített sziruppal. Az üvegeket lekötöm és nedves dunsztban a forrástól számítva 20 percig gőzölöm.
Sárgabarackbefőtt
1 kg sárgabarack, 30 dkg cukor.
A barackot leforrázva meghámozom és felezem, majd tiszta üvegekbe töltöm. 1 liter vízből és 30 dkg cukorból egy szirupot főzök és a sárgabarackra öntöm. 5-6 szétzúzott barackmag finomítja az ízét. Az üvegeket lezárom és 85 fokon 30 percig sterilizálom.
Narancschutney
-
Hozzávalók
1 kg narancs
25 dkg mazsola
15 dkg barna cukor
2 evőkanál balzsamecet
körömnyi gyömbér
késhegynyi reszelt szerecsendió
-
Elkészítés
Az alaposan megmosott narancsok közül egynek lereszeljük a héját. Ezután az összes narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is lefejtjük róla.
A gerezdeket borító hártyát eltávolítjuk, azaz a narancsot kifilézzük, húsűt felkockázzuk, a közben kicsepegő levét egy edényben felfogjuk.
A narancskockákat és a -levet, a mazsolát, a cukort, az ecetet, a megtisztított, lereszelt gyömbért és a szerecsendiót egy edénybe tesszük, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután kisebb üvegekbe kanalazzuk, csavaros tetővel lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Grillezett halak, zöldségek mellé kínáljuk.