Házilag mindent

 

Kenyérsütés lépésről lépésre

 

Fehérkenyér

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 g instant élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csapott kanál só

Elkészítés:

Az összetevőket összekeverjük nagyjából a tálban, majd kb. 10 perc alatt készre gyúrjuk deszkán. Ezután megkenjük a gombócot pici olajjal, és fóliával letakarva kelni hagyjuk 1,5 órát.

Az idő letelte után egyszer átgyúrjuk, és lisztezett deszkán nedves konyharuhával letakarva hagyjuk 3/4 órát.

Előmelegített sütőben 190 fokon 45 percig sütjük.

 

Bodag (cigány kenyér)

Bodag (cigány kenyér)

 

Hozzávalók:

  • 1 kg finom liszt
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 teáskanál só
  • 4-5 dl langyos víz
  • olaj vagy zsír

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntöm, hozzámorzsolom az élesztőt, megsózom. Először a víz felét hozzáadom, és egy erős fakanállal elkezdem felverni. Amikor a vizet felvette, teszek még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedlitésztána. Jól kidolgozom.

Konyharuhával lefedem, és addig kelesztem, míg kb. 2-3 szorosára dagad.

Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenek olajjal vagy zsírral, és beleöntöm a tésztát. A tetejét megkenem vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütöm.

Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára teszem a sütőedényből, megspriccelem picit vízzel, és még így forrón betekerem a ruhába.

Megjegyzés:

Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb...
Ha véletlenül nincs élesztőnk, elkészíthetjük szódabikarbónával vagy sütőporral is! Természetesen ekkor nem kell keleszteni, tehát az elkészítési idő lerövidül!
Káposztás vagy zsíros ételekhez kifejezetten ajánlom!
Villany sütőben sokkal szebb lesz, mint a gázosban, és puhább is!

 

Ünnepi fonott kalács

Ünnepi fonott kalács

 

Hozzávalók:

  • 1 dl tej + a kenéshez ízlés szerint
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • A díszítéshez:
  • főtt tojások

Elkészítés:

A tejet kissé meglangyosítjuk. A liszthez adjuk a tejet, a cukrot, az olajat, 1 csipet sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, ezután addig
dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik az edény falától.

Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztából 2 egyforma hosszúságú rudat sodorunk. A 2 rudat összecsavarjuk, kör alakúvá zárjuk össze. (Olyan lesz, mint egy kis fészek.)
A tepsibe rakjuk, és még 15 percig elesztjük.
A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a maradék tejjel, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kalács közepét festett főtt tojásokkal vagy csokitojásokkal díszítjük.
Készíthetünk több kisebb kör alakú kalácsot (fészket), nemcsak 1 nagyot.

 

Pita kenyér

Hozzávalók:

  • kb. 12 kenyérhez:
  • 3 evőkanál száraz élesztő
  • 1 teáskanál porcukor
  • 3,5 dl meleg víz
  • 1 kg kenyérliszt
  • 2 teáskanál só
  • 6 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:

Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére, és belelöntük az élesztős keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük.

Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlő részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütőlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk.

A sütőt előmelegítjük 240 fokra, 3-5 percre a sütőbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középső sütőrácsra helyezzük őket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.

 

Házi tejes zsemle

Házi tejes zsemle

 

Hozzávalók:

  • 4,5 dl tej
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 evőkanál só
  • fél evőkanál cukor
  • 68 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • A tetejére:
  • 1 tojássárga

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, bedagasztjuk, kelesztjük.

2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, egy pohárral kiszúrjuk.

3.) A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

Hagymás kenyér

Hagymás kenyér II.

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • pici olaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3-4 dl langyos víz

Elkészítés:

Felfuttatom az élesztőt a langyos vízben. A hagymát kockára vágom, és egy pici olajon megpirítom. A lisztet, a sót, a hagymát és a felfuttatott élesztőt egy tálba rakom, és összegyúrom. Lehet, hogy még felvesz egy pici lisztet.

1,5 órát kelesztem meleg helyen. Átgyúrom kb. 10 perc alatt, kivajazott jénaiba teszem, és így kelesztem még fél órát. Előmelegített sütőben kb. fél órát sütöm, közben vízzel kenegetem. Amikor kész, újra megkenem kevés langyos vízzel, és konyharuhába csavarom. Így hagyom kihűlni. Nagyon finom!

Tortilla lap házilag

Tortilla lap házilag

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • oregano (nem muszáj)
  • langyos viz
  • bors

Elkészítés:

A tortillához összegyúrom a hozzávalókat annyi vizzel, amitől szépen összeáll, ne legyen túl kemény!

8 részre osztom, egyenként köralakúra nyújtom (papírvékonyságúra), és száraz, forró serpenyőben kisütöm (oldalankent 1 perc). Akkor jó, ha felpúposodik és barna foltok jelennek meg rajta.

Tálaláskor, ha szülséges, fel lehet melegíteni a lapokat a serpenyőben vagy mikróban.

 

Szalonnás kenyér

Szalonnás kenyér

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL-55)
  • fél csomag instant élesztő (11 g-os)
  • 2 csapott, nagyobb kávéskanál cukor
  • 3 csapott, nagyobb kávéskanál kanál só
  • 3 dl víz
  • 2 nagyobb kávéskanál olívaolaj
  • 8-10 dkg szalonna (itt húsos erdélyi szalonnát használtunk)
  • pici olívaolaj a forma kenéséhez (opcionális)
  • pici zsemlemorzsa a formába szóráshoz (opcionális)

Elkészítés:

Nagyobb tálba helyezzük a lisztet és sót, másik edényben langyos vízzel elkeverjük az élesztőt és a cukrot. Várunk pár percet, hogy az élesztő összebarátkozzon a cukorral (5-10 perc).

Miután összeöntöttük a száraz és nedves anyagokat, hozzáadjuk az olívaolajat, majd jól összekeverjük. Simára gyúrjuk a tésztát, majd az előzőleg apró kockákra vágott szalonnát belegyúrjuk.

Lefedve kelesztjük kb. 1 órát. Eközben a sütőformát bekenjük vékonyan olívaolajjal, szórunk rá zsemlemorzsát.

A megkelt tésztát óvatosan behajtjuk a tészta alá, így egy hosszukás alakot kapunk, amit még kézben megvágunk késsel (ki hogy szereti), így helyezzük az előkészített fomába.

A formát letakarva pihentetjük 30-45 percet, majd a 170 fokos (légkeveréses) sütőben 45-50 percig sütjük.

 

Fokhagymás-fűszeres stangli

Fokhagymás-fűszeres stangli

Hozzávalók:

  • 2,4 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 50 dkg fehér kenyérliszt
  • 2 tk instant élesztő
  • 3-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • oregano
  • rozmaring

Elkészítés:

Én kenyérsütővel szoktam a tésztadagasztást elvégeztetni - ez nekem egy 1,5 órás program: minden hozzávalót (fűszereket ízlés szerinti mennyiségben) beleteszek a gépbe, megdagasztja és megkeleszti a tésztát. Gondolom, simán dagasztva, s kelesztve ugyanúgy működik.

Ha szépen megkelt a tészta, csípek belőle 1-1 kis adagot, és két tenyér közt kb. ujjnyi vastagságú kis stanglikat sodrok belőle, amiket szépen sorba a tepsire fektetek. Sütőpapírt szoktam alá tenni, s így amikor megsült, szépen le is csusszan a papírról. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 10 percig sütöm.

 

Briós egyszerűen

Briós egyszerűen

Hozzávalók:

  • 22 darabhoz:
  • 6 evőkanál langyos víz
  • 3 teáskanál szárított élesztő
  • 38 dkg finomliszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
  • 15 dkg igen jó minőségű hideg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál finomszemű kristálycukor
  • 4 egész tojás, közepes méretű, lehetőség szerint tanyasi (+ 1 tojássárgája kevés vízzel elkeverve a kenéshez)

Elkészítés:

A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos vízben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak. A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom, egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem. Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék vizet, majd egymás után a 4 egész tojást. 2-3 percig lassú, majd további 6-7 percen át erős fokozaton dagasztom. Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.

Fátyolnyi liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, a tetejére leheletnyi lisztet szórok, egy jókora darab frissen tartó fóliával szorosan lefedem, és legalább 12 órára a hűtőszekrénybe küldöm pihenni. Ennyi idő alatt az élesztőgombák szép lassan fejtik ki jótékony hatásukat, a tészta a duplájára nő.

A hűtőszekrényből kivett kissé kemény tésztát nagyjából 10 percig pihentetem konyhai hőmérsékleten, majd lisztezett felületen nagyjából 2 cm vastagságúra nyújtom. A tésztát (szemmérték alapján) 2/3-1/3 arányban kettészelem, és mindkét tésztaegységet 22 kis kockára darabolom. A nagyobbak kb. diónyi, míg a kisebbek kb. mogyorónyi méretűek lesznek, s a két csonthéjas alakját szem előtt tartva mindegyikből kis gömböket formálok.

Két muffintepsit kibélelek papírgallérokkal. Minden papírral bélelt mélyedésbe egy nagyobb golyóbist helyezek, majd megkoronázom őket a kisebb gombokkal. Konyharuhával lefedve konyhai hőmérsékleten kelesztem még 1,5 órát.

Az alaposan megkelt briósokat vékonyan megkenem a vízzel kevert tojássárgájával, 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Megjegyzés:

A kész briósok remekül fagyaszthatók, így, ha nem fogynak el frissen, érdemes a fagyasztóban tárolni belőlük néhány adagot. Felengedés nélkül, sütőbe tolva 2-3 perc alatt tökéletesen frissek lesznek ismét!

 

Fokhagymás kenyérkék

Hozzávalók:

  • 12 darabhoz:
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • Valamint:
  • tengeri só

Elkészítés:

A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A feldarabolt vajjal összemorzsoljuk, majd a tejet hozzáöntjük. Gyors mozdulatokkal rugalmas tésztává gyúrjuk.
Kanállal vagy nyomózsákkal 12 kis cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A töltelékhez a vajat a tört fokhagymával összekeverjük. A petrezselymet megmossuk, papírtörlővel leitatjuk, összevagdaljuk és a vajhoz adjuk.
Meglisztezett ujjunkkal minden cipó közepét benyomjuk. A mélyedéseket fokhagymás vajjal megtöltjük. A tészta széleit kissé felnyomkodjuk, a vajra hajtjuk, nehogy a töltelék sütés közben kifolyjon. A cipókat egy kevés tengeri sóval meghintjük.
A sütő középső rácsára tolva 15-20 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni.

 

Hagymás kenyér

Hagymás kenyér

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt (átszitált)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • Kb. 3-4 dl langyos víz
  • 3 kávéskanál só
  • 1 közepes fej vöröshagyma (felaprítva és a zsíron megpirítva)
  • 2 evőkanál zsír

Elkészítés:

A kovászhoz 2,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy félliteres edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut. Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban tegyük meleg helyre a kovász felfutásáig).

A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval és kb. 2-3 dl vízzel eldolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk, majd hozzáadjuk a zsíron megpirított hagymát. Addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta.

A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával, és 1 órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk, majd olajjal kikent sütőformába tesszük, betakarjuk. Kb. fél órán keresztül meleg helyen pihentetjük.

A sütőbe egy forró vízzel telt edényt helyezünk, nem melegítjük elő a sütőt, hanem amikor berakjuk a tésztát a sütőbe, akkor gyújtjuk be. A legmagasabb fokozaton 20-30 percig sütjük (addig ne nyissuk ki), majd 30-45 percig 190 fokon sütjük.

A megsült kenyeret vizes kenőtollal megkenjük, és rácsra rakjuk hűlni. A teljesen kihűlt kenyeret konyharuhába csomagolva tesszük a kenyértartóba.

Megjegyzés:

Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal megkenjük és betoljuk a sütőbe. Ha hirtelen pirulna a kenyér, a tetejére alufóliát teszünk.

 

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

12 dkg darált mandula
12 dkg porcukor
pár csepp keserűmandula aroma
0,5 dl víz
100 g magas kakaótartalmú csokoládé
fogpiszkáló

Elkészítés:

A vízből és a cukorból főzzünk szirupot. A szirupot és a keserűmandula aromát adjuk a mandulához, majd gyúrjuk össze az egészet. Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét, közben formázzunk szaloncukrokat a marcipánból. Mindegyik marcipándarabba nyomjunk egy-egy fogpiszkálót, majd így mártsuk bele az olvasztott csokoládéba.  Tűzzük őket egy hungarocell lapra és hagyjuk hűvös helyen megszilárdulni a csokoládét. Ha a csokoládé megszáradt, csomagolhatjuk is!

 

Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

15 dkg pucolt főtt gesztenye
0,2 dl víz
2 dkg cukor
½ vaníliarúd
ízlés szerinti rum (elhagyható)
100 g magas kakaótartalmú csokoládé
fogpiszkáló

Elkészítés:

A gesztenyét robotgépbe tesszük és a lehető legsimábbra daráljuk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Megolvasztjuk gőz felett a csokoládét. A szirupot, a vanília kikapart magjait és a rumot hozzáadjuk a gesztenyéhez. A masszát húsdarálón kétszer áthajtjuk, majd szaloncukrokat formázunk belőle. Mindegyikbe nyomunk egy-egy fogpiszkálót, majd így mártjuk bele az olvasztott csokoládéba. 
Tűzzük őket egy hungarocell lapra és hagyjuk hűvös helyen megszilárdulni a csokoládét. Ha a csokoládé megszáradt, csomagolhatjuk is.

 

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig.

 

Rumosdiós szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum

Elkészítés: A cukrot felfőzzük a vízzel, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport, habverővel eldolgozzuk, 1-2 per elteltével lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap zizes késsel felvágjuk, megmárthatjuk még csokoládéban, de így is becsomagolhatjuk.

 

Csokilikőr

Hozzávalók:

4 dl főzőtejszín (vagy 3 dl cukrozatlan sűrített tej, 1 dl főzőtejszín)
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
30 dkg kristálycukor
15 dkg étcsoki (pl. 50%-os)
3-4 dl fehér rum

A tejszínt/sűrített tejet felforraljuk, majd belekeverjük a kétféle cukrot és a kockára tördelt csokit. Addig keverjük, míg teljesen fel nem olvadt, akkor elzárjuk a gázt. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a rumot (3 vagy 4 dl-t, attól függően, mennyire erősre szeretnénk). Ezután behűtjük.

 

Bailey’s

Hozzávalók:

2 tubus sűrített tej
2 cs vaníliás cukor
4 ek cukor
5 dl tejszín
4 dl whiskey

A cukrot karamellizáljuk, félrehúzzuk és beleöntjük a tejszínt, majd visszatesszük a tűzhelyre és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad a karamellizált cukor. Türelem! Ha felolvadt, beleöntjük a vaníliás cukrot és a sűrített tejet és együtt is melegítjük még pár percig, majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni, és ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a whiskeyt. Hűtőben tároljuk.

 

Karácsonyi fehércsokilikőr

Hozzávalók:

2 dl tejszín
3,5 dkg porcukor
8 dkg fehércsoki
2 dl fehér rum
1/2 tk. mézeskalácsfűszer

A tejszínt egy kis lábosban felmelegítjük, közben beleszórjuk a fűszert meg porcukrot és beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad benne. Hagyjuk kihűlni, majd egy keverőpohárban összerázzuk a rummal. Hűtőbe tesszük, kínálás előtt jól felrázzuk, mert a csoki hajlamos kicsapódni benne. Hűtőben tároljuk.

 

Vegeta házilag

1 nagy csokor sárgarépa (4-5 nagyobb szál),
1 nagy csokor petrezselyemgyökér (3-4 szál),
1 nagy zeller,
1 picike fej karfiol,
1 darabka karalábé,
3 nagy fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor zellerlevél,
2 nagy csokor petrezselyemlevél,
5 kisebb kelkáposztalevél,
1 csokor lestyán (vegetafű),
5 db paradicsom,
3 paprika (piros, sárga, zöld),
25 dkg só,
2 csapott teáskanál koriandermag,
3 csapott teáskanál sáfrányos szeklice,
4 szerecsendióvirág,
1/2 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál kurkuma,
1/2 mokkáskanál őrölt lepkeszegmag,
2 púpos teáskanál erdei gombapor.


A hozzávalókat megtisztítottam, megmostam, majd megtörölgettem, hogy ne maradjanak nedvesek. A zöldfűszereket salátacentrifugában jól megpörgettem.
Mindent amit lehetett legyalultam uborkagyalun jó vékony szeletekre. A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát is vékonyan felszeltem késsel. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tettem, aztán rátettem a sót, alaposan eloszlattam a zöldségeken. Rögtön levet is engedett.
Ahány tepsim, nagy tálam volt, előszedtem. A keveréket - lehetőleg minél kevesebb lével - vékony rétegben a tálakra, tepsikbe tettem. Aztán saját szolárcellás szárítót használtam: kitettem őket a tűző napra az ablakpárkányaimra. Két nap alatt csonttá száradtak. Végül ledaráltam kávédarálóval az egészet. A darálót kíméljük, több fázisban daráljunk, mert túlmelegedik és tönkre mehet.
 
 

Vaníliás csokoládékocka házilag recept

Vaníliás csokoládékocka házilag

ozzávalók 4 főre

elkészítés
  1. Egy literes, szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. A csokoládét apró darabokra törjük, és összekeverjük a vajjal és a sűrített tejjel.
  3. A masszát folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg az összes hozzávaló elolvad.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és addig kevergetjük, amíg sűrűn folyó masszát nem kapunk. A tepsibe töltjük, és elsimítjuk a tetejét.
  5. Ezután a hűtőszekrénybe tesszük, és megvárjuk, hogy a massza megdermedjen.
  6. A csokoládémasszát kiborítjuk, és kockákra vágjuk.

 

Nutella házilag


Hozzávalók:
-9 dkg porcukor
-10 dkg őrölt mogyoró
-10 dkg jó minőségű étcsoki
-7 dkg vaj
-1 dl sűrített tej ( nem a cukrozott,tubusos, hanem a "folyós", üveges vagy dobozos változat kell

Egy tálban elkeverem az őrölt mogyorót a porcukorral.
Közben kicsit meglágyítom mikróban a vajat.
A csokoládét vagy gőz fölött, vagy szintén a mikróban olvasztom meg. Óvatosnak kell lenni, mert túlmelegítés esetén úgy összecsomósodik, borzalmas és használhatatlan állagot ölt.
Ha már egynemű és keverhető a csoki, hozzáadom a lágy vajat és szépen elkevergetem, majd a cukros mogyoróhoz öntöm a felmelegített sűrített tejjel egyetemben.
Addig keverem, amíg teljesen krémszerű lesz.
Ez nekem nem tartott soká, pillanatok alatt lágy és krémes keveréket kaptam.
Csatos üvegbe töltjük éa hűtőben tároljuk.

 

Paprikakrém

Vettem két kiló pritamin, vagy paradicsompaprikát. Nem tettem velük mást, csak leszedtem a szárat, kipiszkáltam a csumáját. Megmostam őket kívül, belül. A közben esetleg pergő magokat felfogtam egy szűrővel, mert arra is szükségem volt. A paprikákat megszárítottam, és leturmixoltam. Egy megfelelő edénybe téve, megszórtam kb 10 dkg sóval, a szűrővel felfogott magokat is hozzá szórtam, és alaplángon, lángelosztóval főztem kb másfél órát. A főzés főleg a paprika levének elfőzése miatt tartott ennyi ideig. A főzés végén belekevertem kb egy maréknyi chili paprikát, szintén a magjával együtt. Kifertőtlenített, csírátlanított befőttes üvegbe szedtem.
Benedvesített befőzőfóliával lefedtem, majd rácsavartam a kupakját, és fejre állítottam őket. Kb tíz perc után visszafordítottam, és bebugyoláltam, hogy szépen lassan hűljenek ki.
Hozzávalók:
  • 2 kiló paprika
  • 10 dkg só
Paprikát megmosom, leszedem a szárát, kiszedem a csumáját, leturmixolom, mehet hozzá a só, majd lassú tűzön puhára főzöm.
 
Így édes paprika krémet kapunk, amolyan Édes Anna típust. Ha teszünk bele bármilyen csípős paprikát, az azt szeretőknek is kedvezhetünk (Erős Pista). Ezen adagból kb 7 db 1,2 dl-es üvegnyi lesz!

 

Ajvar (Szerb ételízesítő)


Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor, ecet, ízlés szerint. Kissé munkaigényes.
Elkészítése:  A megmosott padlizsánt előmelegített, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg láthatóan megég a héja. Ezután fa- vagy műanyagkéssel meghámozzuk. A zöldpaprikát ugyancsak megsütjük és meghámozzuk. A darabokra vágott padlizsánnal együtt favillával összetörjük. Lábosba rakjuk, ráöntünk 3,5 dl olajat, majd folytonosan kevergetve addig főz-zük, amíg az egészből pép nem lesz. Közben megsózzuk, megcukrozzuk, és annyi ecetet töltünk bele, hogy kellemesen pikáns, de ne túl savanyú legyen. Végül belekeverjük a zúzott fokhagymát, és még egyszer fölforraljuk. Jól kiforrázott, kicsi üvegekbe töltjük, tetejére rácsorgatunk egy teáskanálnyit a maradék olajból, és azonnal lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: Az ajvar kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel, kefirrel összekeverve sültek mellé is tálalható. A felbontott üveg tartalma kizárólag a hűtőszekrényben tárolható.

 

 

Olajban eltett sajt

50 dkg feta sajtot felkockázunk, üvegbe rétegezzük, mellé 12 fokhagyma gerezdet, 1-2 csilit, 2 babérlevelet, 25 szem fekete borsot, 12 fekete olajbogyót és fél kávéskanál oregánót teszünk, felöntjük olivaolajjal.

 

Vajkaramella recept

Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 40 db kocka): 250 ml tejszín, 250 g cukor (én nádcukrot használtam), 6 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor (ez ki is hagyható), 6 dkg méz (1 nagy ek kb. jól belemártva a mézes csuporba), 3 csipet só


Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba.
Kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Valamint egy kb. 25x15 cm méretű dobozkát (pl. tuppert), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.

Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre.
Ha jó az állaga, akkor egyben marad.
Amikor elértük ezt az állagot, ismétlem, nekem kb. 25 perc kellett ehhez, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe.
Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel.
Először a keskenyebbik szélénél kezdjük.
Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet. Érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni hozzá. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet.
Ezt követően ugyan ezzel a módszerrel vágjuk kockákra.
Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

 

Zsömle

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor

Az élesztőt megfuttatom a cukros, langyos tejben, majd a fentieket egy tálban összekutyulva és a felfutott élesztőt is belezuttyantva összegyúrom és dagasztom. Lefedve langyos helyen kelesztem, majd újra dagasztok rajta egyet, majd ismét lefedve tovább kelesztem. Mikor szépen megkelt, 8 kb egyforma részre szedem és a zsömléhez minél hasonlatosabb kupacokat formázok belőlük és további 30 percig kelesztem őket. Sütés előtt a linboritól tanult módon tejjel elkevert tojássárgájával kenem meg őket, majd hideg sütőbe téve, 180 fokon, kb 20 percet sütöm.
Miután az első zsömléim nagy sikert arattak családi berkeken belül, eme sikeren felbuzdulva, sütöttem a fenti hozzávalókból sajtos kifliket, mondhatom, isteni lett! A 8 egyforma részből kiflit formáztam, megkentem, majd reszelt sajttal alaposan megszórva sütöttem.

 

Hamburgerbuci

Hozzávalók 8 db zsemléhez:
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 ek cukor
60 dkg liszt
100 g joghurt
40 g olaj
1+1 tojás
1 tk. só

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
2. Közben tálba mérjük a lisztet, a joghurtot , az olajat, 1 tojást és a sót, majd amikor az élesztő felfutott, akkor azt is, és dagasztókaros géppel dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán át kb duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt, akkor 8 zsömlét formázunk belőle, sütőpapíros tepsire rakjuk és még így is kelesztjük 20-30 percig.
4. A másik tojással megkenjük a zsömlék tetejét és 180 fokra melegítjük a sütőt, 20-25 percig sütjük.


Cukros-mézes mogyoró és dió

Kb. 10 dkg mogyorót szűrőbe teszek és a só nagy részét egy konyhai papírtörlővel letörölgetem róla, miközben le is rázom. Egy kis lábasba 2-3 evőkanálnyi mézet teszek és lassú tűzön karamellizálom. Ha már kezd kissé barnulni, hozzáadom a mogyorót és pár percig kevergetem, és vigyázok, nehogy megégjen, vagy túl barna legyen. Egy sütőpapíron szétterítem és hagyom hűlni. Ha már kissé megszilárdult, porcukorral összekeverem. A fölösleget a szűrőben jól lerázom róla, hogy épp csak annyi maradjon rajta, amennyi rátapad a karamellre. Először kicsit megpuhul a mogyoró, de mire kihűl ropogós lesz. Ha valakit zavar a sós és édes íz együtt, az egyszerűen vagy sótlan mogyorót használjon, vagy szűrőbe téve folyó víz alatt öblítse le róla a sót. Szárazra törölve menjen a mézkaramellbe.
A karamellás dióhoz ugyanannyi cukrot, mint amennyi a dió, kis lábasban felolvasztok, világos barnára karamellizálom, hozzácsavarok egy fél citromot, és beleszórom az egészben hagyott diót. Ha nehezen vonja be a szemeket, 1-2 ek. vizet is adok hozzá. Ha már minden szemet bevont a cukor, sütőpapírra teszem úgy, hogy ne érjenek össze a szemek, és megszárítom. Mire teljesen kihűl, már meg is szárad.

 

Mandula fahéjas cukorköpenyben recept

hozzávalók 4 főre
  • 20 dkg mandula (egész, héjas)
  • 2 ek sűrített tej
  • 9 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek víz
  • 1 tk őrölt fahéj
elkészítés
  1. A mandulát állandóan mozgatva enyhén megpirítjuk (olaj nélkül felhevített teflonserpenyőben). 
  2. Egy kisebb fémedénybe tesszük a többi hozzávalót, és közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük. Akkor van kész, amikor a kristálycukor felolvad.  
  3. Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd villával folyamatosan forgatjuk. Ahogy a víz párolog, a szirup sűrűsödik, végül rámorzsásodik a mandulára. Csak óvatosan! Ha túl sokáig és durván forgatjuk, lepereg róla a máz.
  4. Sütőpapíron vagy fólián szétterítve kihűtjük. Ha néhol összeragadtak, szedjük szét.
  5. Jól zárható üvegbe tesszük, már ha eljut odáig. :)