Tejes dolgok
Házi tehéntúró recept
Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségû aludttej
Elkészítés:
Az aludttejes edényt meleg sütõbe teszem, de a sütõ ajtaját nyitva hagyom. Nem szabad fõnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képzõdött savót leöntöm, a visszamaradt sûrû részt pedig vászonzacskóba öntöm és úgy akasztom fel, hogy alátehessek egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levét. Ha a zacskó tartalma már darabos, akkor szorosan beletömöm egy mûanyag edénybe és letakarva a hûtõszekrényben tárolom felhasználásig. Egy hétig biztonságosan eltartható. A visszamaradt savót leves vagy fõzelék habarására használom fel.
Elkészítési idő: 5 perc
Sajt készítés házilag
Hozzávalók:
- Lehetőség szerint FRISS HÁZI TEJ, de legalábbis nem hőkezelt, nem tartósított,
- 5-10%-os biológiai erjesztésű ecet,
- fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)
Elkészítése:
- Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. kömény).
- Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni az iró (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
- Ezután egy függöny-, tüll-, vagy gézdarab segítségével öntsük le az irót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék iró is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
- Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
Az állaga kb. mozzarella - feta sajt között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is megfelelő, én is gyakran készítem abból.
Ja, még valami: sózni csak utólag, készen érdemes, mert hiába tesszük bele főzés közben, az íze nem marad meg.
Húsvéti sárgatúró recept

- főzés:
- fél l tej
- 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
- cukor (ízlés szerint)
- vaníliás cukor (ízlés szerint)
- pici só
- A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk.
- A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk.
- Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak.
- Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
Sajt készítés házilag
Hozzávalók:
- 1 l tej, lehetőleg 3,5 %-os!
-
1 nagy kefír vagy tejföl
-
vegeta
-
apróra vágott lilahagyma,
-
apróra vágott fokhagyma,
-
egész kömény
A tejet felteszem forrni, ha forr, félrehúzom és beleöntöm a kefírt vagy a tejfölt. Megkeverem, és kicsit hagyom, hogy apró puklik formájában összegyűljön a tetetjén a sajt.
Ez pár percet vesz igénybe, akkor van kész, mikor óvatosan megkavarva a tej már nem fehér, hanem áttetsző, mert akkor az ott már a savó.
Kiterítek egy folpack lapot, megszórom vegetával, köménymaggal és arra óvatosan ráborítom a langyos, fűszerezett, illatozó sajthalmot. A folpackkal szorosan összefogom és formázom, majd hűtőbe teszem. A fenti hozzávalókból 20-25 dkg friss sajt lesz.
Töltött tojás
Hozzávalók:
- Főtt tojás - darabszámot nem írok, attól függ mennyien eszik majd
- sonka, vagy párizsi maradék, esetleg mindkettő
- póréhagyma, nyáron újhagyma
- paprika (ha van, akkor piros húsú is, annál szebb lesz)
- tejföl
- mustár
- majonéz
- pici só
- pici cukor
- pár csepp citromlé
- bors
A tojásokat jó keményre főzöm, eközben apróra vágom (aki akarja, darálhatja is) sonkát, póré- vagy újhagymát.
Mikor a tojások megfőttek, és kicsit meghültek (rásegítek hideg vízzel, így a héja szebben lejön, mintha lassan hül ki, magától) megpucolom őket és ketté vágom. Egy kanál segítségével egy tálba óvatosan kiemelem majd kikapargatom a sárgájukat. A házuktól megfoszott főtt tojássárgákat összetöröm és hozzákeverem a sonkát, a hagymát, egy kanál tejfölt, pici mustárt adok hozzá, sózom, borsozom, majd finoman összekeverem.
Kiválasztom azt a tálat, amibe majd tálalni szeretném az egészet és abba elkészítem az öntetet, ami nálam egy tartármártás. Tejfölt, majonézt, mustárt, pici cukrot, pici sót, pár csepp citromlét jól kikeverek. Arányokat nem tudok írni pontosan, érzésre és kóstolásra csinálom és persze függ attól, mennyi töltött tojáshoz készítem.
Ha az öntet kész, elkezdem megtölteni az üresen árválkodó tojásfehérjéket a turbósított tojássárgájával. Ezt egy kiskanállal teszem és nem olyan szép simára töltöm, mint ahogy eredetileg a tojás magának csinálta, hanem ízléses kis kupacokat halmozok belőle.Amikor ez is kész, apró pici kockákra vágok paprikát, ha van otthon olyan jó húsos sötét zöld és piros kaliforniai paprika, akkor azt. Ezzel díszítem a megpocakosodott tojáshajókat.
Tálalás előtt lefedve kicsit érdemes a hűtőbe tenni, jobb, ha az ízek összeérnek.
Mi pirítós kenyérrel ettük, de kiváló kiegészítője lehet salátáknak is.
Jó étvágyat!